پیشگیری از سرطان
بیماری های واگیردار روزی اولین دلیل مرگ و میر به حساب می آمدند ، امروزه این بیماری ها به طور نسبی کنترل شده اند ، در حال حاضر در دنیا بیماری های غیر واگیر در مرکز توجه قرار گرفته اند و سرطان ها به عنوان یکی از بیماری های غیر واگیر بسیار مورد اهمیت می باشند.
در قسمت های مختلف بدن کلمه ی سرطان برای بیش از ۱۰۰ بیماری ، استفاده می شود. اختلال در رشد طبیعی ، تکثیر و مرگ سلول چیزیست که در همه ی این بیماری ها مشترک است. سلول های سرطانی این قابلیت رادارند که به بافت های مجاور تهاجم کرده و سرانجام به قسمت های دیگر بدن گسترش پیدا می کنند.
عوامل بروز سرطان :
ایدز و هپاتیت ، مصرف دخانیات ، سابقه ی فامیلی و ژنتیک ، چاقی و کم تحرکی ، نور خورشید ، نوشیدن مشروبات الکلی ، بعضی از رنگ ها و حشره کش ها و سم های ناشی از کپک ها مثل آفلاتوکسین از جمله عوامل خطر سرطان به حساب می آیند.
مصرف غذاهای دودزده مثل ماهی دودی ، مصرف غذاهای کنسرو شده ، غذاهای نمک سود ، بعضی افزودنی های خوراکی ( مواد شیمیایی خاص برای ایجاد رنگ و طعم غذا ) ، قرار گرفتن در معرض مقدار زیادی اشعه ی رادیولوژی ، بعضی عوامل ویروسی و عفونت ها ، از عوامل دیگری هستند که متخصصان درباره ی آن ها هشدار می دهند. همچنین زخمی که حداکثر تا ۳ ماه بهبود پیدا نکند ، بدون دلیل و قابل توجه وزن ، تغییرات واضح در خال مثل زخمی ، بزرگ و نامنظم شدن لبه های آن ، اسهال یا یبوست به مدت طولانی و یا دفع خون همراه با مدفوع ، وجود توده و یا سفتی در هر جای بدن به ویژه در پستان ها و یا فرورفتگی در نوک پستان ، دل درد و سنگینی سردل به همراه کاهش وزن و یا مشکل در بلعیدن غذا ، دیده شدن خون در ترشحات بدن مثل ادرار ، خلط و… ، خونریزی طبیعی از پوست و مخاط نیز می توانند از علایم مهم بروز سرطان باشند.
پیشگیری از سرطان :
* بطری های آب پلاستیکی را در فریزر قرار ندهید زیرا این کار باعث آزادی دیوکسین از ظروف پلاستیکی می شود. ماده ی شیمیایی دیوکسین باعث بروز سرطان مخصوصا سرطان سینه می شود.
* غذاهای خود را در ظروف پلاستیکی در مایکروویو گرم نکنید مخصوصا غذاهایی که حاوی روغن و چربی باشند. ترکیب پلاستیک ، حرارت زیاد و چربی موجب آزاد شدن دیوکسین به داخل غذا و سرانجام به درون سلول ها می شوند.
* پرهیز از مصرف دخانیات
* ورزش حداقل ۳۰ دقیقه در روز
* کنترل وزن
* استفاده از کرم های ضد آفتاب و دوری از نور شدید آفتاب تاثیر زیادی در کاهش احتمال بروز سرطان های پوست دارد
* پرهیز از استرس و نگرانی
* دوری از رفتارهای پرخطر جنسی
* پرهیز از مصرف زیاد ترشیجات و غذاهای شور
* استفاده از سبزیجات و مرکبات
* افزایش مصرف ماهی با روش پخت صحیح
* استفاده از آردهای سبوس دار
* دوری از تنقلات پرچرب مثل پفک و چیپس
* استفاده از لبنیات کم چرب
* آب پز و بخارپز کردن غذاها
تشخیص سرطان :
* بررسی اندوسکوپی تمام روده ی بزرگ ، هر ۱۰ سال یک بار یا انتهای روده ی بزرگ هر ۵ سال یک بار
* شروع انجام تست پاپ اسمیر ۳ سال بعد از ازدواج
* انجام سالیانه ی آزمایش خون مخفی در مدفوع
* انجام سالیانه ی مامو گرافی در زنان بالای ۴۰ سال و در موارد داشتن سابقه ی فامیلی سرطان پستان از ۲۵ سالگی
* معاینه ی ماهیانه ی پستان ها توسط زنان از ۲۰ سالگی به بعد و معاینه توسط پزشک هر ۳ سال یک بار
لازم به ذکر است که بسیاری از سرطان ها اگر زود تشخیص داده شوند قابلیت درمان قطعی را دارند.