خرید ماهی و میگو تازه و سالم
ماهی ، میگو و بطور کلی آبزیان همواره یکی از مهمترین منابع تأمین پروتئین های حیوانی در سبد غذایی بشمار می روند از اینرو لازم است به منظور افزایش سطح بهداشت این فراورده ها و جلوگیری از عرضه ی ناسالم و غیراصولی آنها موارد زیر مورد توجه قرار گیرند :
۱ – توجه به ویژگی های ظاهری ماهی :
جهت تشخیص ماهی و میگو تازه لازم است خریدار با بوهای طبیعی و همچنین شکل طبیعی فراورده های طبیعی آشنا باشد
الف ) با وارد نمود فشار توسط انگشت نشانه بر روی ستون فقرات ماهی و همچنین عضلات پشتی آن ، نباید اثر فشار بصورت قابل مشاهده باقی بماند و گوشت ماهی دارای حالت ارتجاعی – الاستیک – باشد.
آزمایش ساده : ابتدا سر ماهی را در دست گرفته و ماهی را افقی نگه می داریم در این صورت اگر ماهی تازه باشد ، قسمت پشتی که رها هستند باید کاملا افقی مانده و خم نگردد .
ب ) توجه به آبشش ماهی : آبشش ماهی تازه جدا از نوع ماهی ، باید به رنگ قرمز روشن باشد و در آن موکوس شیری رنگ وجود نداشته باشد . معمولا ماهی های کهنه دارای ابشش به رنگ قهوه ای تیره می باشند.
ج ) چشم های ماهی : ماهی تازه معمولا دارای چشمهای برامده ، محدب و براق می باشد که مردمک آن روشن و قرنیه نیز شفاف خواهد بود .
د ) توجه به ویژگی های پوست ماهی تازه : معمولا پوست ماهی تازه و سالم کاملا براق و بدون تغییر رنگ می باشد
ه ) ترشحات مخاطی سطح پوست ماهی : در ماهی های تازه و سالم ترشحات مخاطی آبکی و شفاف می باشند.
۲ – توجه به نشانه گذاری و مشخصات بسته بندی :
در حالت استاندارد برچسب مشخصات فراورده های دریایی به صورت کاملا خوانا و با رنگ پاک نشدنی بر روی پوشش پلاستیکی و یا روی کارتن به زبان فارسی درج می شوند و حاوی اطلاعات زیر هستند :
– نام کارگاه و یا شرکت تولید کننده ( یا بسته بندی )
– دامپزشکی استان مربوطه
– کد پروانه بهداشتی بهره برداری از اداره کل
– نام ، نوع و شکل عرضه فرآورده ( که بصورت تازه / منجمد درج می شود )
– آدرس و شماره ی تلفن کارگاه
– تاریخ فرآوری آبزیان : بر حسب روز / ماه / سال شامل :
* تاریخ انقضاء
* تاریخ صید
۳ – دقت در شرایط نگهداری در فروشگاه : بر اساس روش عرضه محصولات دریایی :
الف ) محصولات منجمد باید در دمای ۱۸- درجه ی سانتی گراد .
ب) محصولات تازه نیز در دمای بین صفر تا چهار درجه ی سانتی گراد نگهداری شوند .
نگهداری ماهی و سایر آبزیان :
- ماهی تازه که بصورت بسته بندی خریداری شده باید در دمای ۰ تا ۴ درجه ی سانتی گراد و حد اکثر ۳ روز و ماهی منجمد نیز در دمای ۱۸- درجه ی سانتی گراد نگهداری شوند .
ماهی های چرب را می توان در حالت انجماد تا ۷ ماه و ماهی های کم چرب را تا ۱۰ ماه پس از سید نگهداری نمود .
- میگوی تازه بسته بندی شده را در دمای ۰ تا ۴ درجه ی سانتی گراد نهایتا تا ۳ روز می توان نگهداری نمود و میگوی منجمد را در دمای ۱۸- درجه ی سانتی گراد تا ۱۲ ماه.
- زمان نگهداری فیله ی ماهی تازه بسته بندی شده در دمای ۰ تا ۴ درجه ی سانتی گراد حدود ۳ روز و فیله ی ماهی منجمد نیز در دمای ۱۸- درجه ی سانتی گراد ، برای ماهی های چرب ۹ ماه و ماهی های کم چرب تا ۱۲ ماه می باشد .